Αντισύλληψη

18 Οκτωβρίου, 2015 by iatropoulou
News-1-profile.jpg

Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι αντισύλληψης.Κάθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά της.
Όλες οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να έχουν τον έλεγχο, όταν, και αν, θα γίνουν γονείς.Απαραίτητη είναι η συνεργασία με τη γιατρό σας για να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου κατά περίπτωση όπως :
>έχετε προβλήματα υγείας;
>πόσο συχνά κάνετε σεξ;
>ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων που έχετε;
>αν θέλετε να έχετε παιδιά στο μέλλον;
>πόσο καλά κάθε μέθοδος λειτουργεί για την πρόληψη της εγκυμοσύνης;
>πιθανές παρενέργειες;
>πόσο εύκολη είναι στη χρήση;
>χρειάζεται συνταγή;
>προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(ΣΜΝ);
Το Προφυλακτικό
Το αντρικό προφυλακτικό αν χρησιμοποιηθεί σωστά είναι 98% αποτελεσματικό. Είναι εύκολο στη χρήση του, φθηνό, χωρίς παρενέργειες, παρέχει την καλύτερη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, AIDS, βλεννόρροια κλπ) και δεν χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Μειονέκτημά του ο κίνδυνος να σπάσει ή να τρυπήσει, ειδικά αν είναι από λατεξ και χρησιμοποιείται μαζί με λιπαντικά υγρά.
Το γυναικείο προφυλακτικό δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας. Είναι πιο ακριβό από το αντρικό αλλά δίνει στη γυναίκα την πρωτοβουλία των κινήσεων όσον αφορά την αντισύλληψη. Οι κανόνες χρήσης του είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με του αντρικού,φοριέται από τη γυναίκα μέσα στον κόλπο της.Προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λιπαντικά υγρά.
Το Διάφραγμα
Τοποθετείται πριν τη σεξουαλική πράξη ,έχει το πλεονέκτημα ότι δεν τη διακόπτει και μπορεί να παραμείνει για αρκετές ώρες σε περίπτωση που αυτή επαναληφθεί αργότερα.Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη για κάθε γυναίκα και η γυναικολόγος σας θα πρέπει να σας εξετάσει και να διαλέξει το κατάλληλο για εσάς και φυσικά να σας ενημερώσει για τους κανόνες χρήσης του.
Η ενδομήτρια συσκευή (IUD) – σπιράλ
Είναι μια μικρή,σε σχήμα Τ, πλαστική συσκευή που εισάγεται μέσα στη μήτρα. Η IUD πρέπει να τοποθετείται και να αφαιρείται από τον ιατρό σας.Υπάρχουν πολλοί τύποι σπειραμάτων. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί μια ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης,χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες,με μεγάλη διάρκεια θα αφαιρεθεί μετά από 5 περίπου χρόνια και κυρίως ότι είναι πλήρως αναστρέψιμη μέθοδος.
Το Αντισυλληπτικό Χάπι
Είναι από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους. Είναι ένα χάπι που θα πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα την ίδια ώρα.Περιέχει ορμόνες που εμποδίζουν τη σύλληψη.Υπάρχουν πολλοί τύποι χαπιών.Μειονεκτήματά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες καπνίστριες άνω των 35 ετών. Επίσης η δράση του μπορεί να μειωθεί με την ταυτόχρονη χρήση άλλων φαρμάκων(αντιβιοτικά).
Για τους παραπάνω λόγους όλες οι γυναίκες, πριν πάρουν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν το”χάπι”θα πρέπει να επισκεφθούν το γυναικολόγο τους,πρέπει πάντα να λαμβάνεται με ιατρική συνταγή και να γίνεται αιματολογικός και κλινικός έλεγχος πριν τη χορήγησή του.
Επείγουσα Αντισύλληψη
Αν κάνετε σεξ χωρίς αντισύλληψη,ή η μέθοδος που χρησιμοποιείτε δε λειτούργησε(παράδειγμα το προφυλακτικό έσπασε κατά τη διάρκεια του σεξ)
>Χάπι της επόμενης μέρας- μπορει να ληφθεί εντός 72 ωρων μετά την επαφή,έχει επιτυχία – 95% αν ληφθεί σε 24 ώρες, 85% από 25-48 ώρες και 58% από 49-72 ώρες.
>ενδομήτρια συσκευή – σπείραμα χαλκού η εισαγωγή εντός 72 ωρών από τη συνουσία.
ΔΕΝ θα πρέπει να γίνει σταθερή μέθοδος αντισύλληψης.
Γυναικεία Λαπαροσκοπική Στειροποίηση
Πρόκειται για την απολίνωση των σαλπίγγων της γυναίκας που έτσι δεν επιτρέπει στα ωάρια να συναντήσουν το σπέρμα. Είναι μια σύντομη επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικά. Οι σάλπιγγες απολινώνονται με ειδικά κλιπς ή δακτυλίους και η επέμβαση έχει ποσοστό αποτυχίας μόνο 3/1,000.
Είναι μια εξαιρετική μέθοδος αντισύλληψης για τις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους και δεν θέλουν να κάνουν παιδιά στο μέλλον, καθώς δεν θα ξανασκεφθούν την αντισύλληψη μέχρι την εμμηνόπαυση. Είναι βέβαια απαραίτητο η ασθενής να είναι απόλυτα σίγουρη για την επιλογή της γιατί σε περίπτωση που αλλάξει γνώμη πρέπει να γίνει επέμβαση αναστόμωσης των σαλπίγγων.
ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ :
Να ξεκαθαρίσουμε ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ακόμη και αν:
-κάνει έρωτα για πρώτη φορά στη ζωή της
– έχει περίοδο ή αίμα
– θηλάζει
– κάνει κολπική πλύση με νερό(ή άλλα υγρά)μετά τη σεξουαλική πράξη
Τι να κάνει μια γυναίκα αν μείνει έγκυος ή έχει την υποψία ότι είναι έγκυος;
Πάντα και άμεσα να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της! Μαζί του θα μπορέσει να συζητήσει όλα τα θέματα γύρω από την εγκυμοσύνη και κυρίως να διερευνήσει τα επόμενα βήματά της σε περίπτωση που η απρόβλεπτη αυτή εγκυμοσύνη είναι και ανεπιθύμητη.
Μέχρι πότε πρέπει να χρησιμοποιεί μια γυναίκα αντισύλληψη ;
Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό είναι απαραίτητη η χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου μέχρι την οριστική εμμηνόπαυση της γυναίκας. Αυτό γίνεται γιατί μια γυναίκα η οποία για παράδειγμα είναι 47 ετών μπορεί έστω και σε αραιά διαστήματα να παράγει ένα ωάριο που να είναι καλής ποιότητας και να γονιμοποιηθεί οδηγώντας σε εγκυμοσύνη. Μπορεί βέβαια οι πιθανότητες να συμβεί αυτό να είναι αρκετά μειωμένες (κάτω από 5%), αλλά δεν παύουν να υπάρχουν.

new1 320x257 - Αντισύλληψη

ΜΑΡΙΑ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Μαρία Ιατροπούλου

Με συνέπεια και υπευθυνότητα, παρέχουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, φροντίζοντας για την σωστή παρακολούθηση, αλλά και την ομαλή πορεία του ασθενή με σκοπό την γρήγορη ανάρρωση του.

Τελευταία ιατρικά άρθρα