Τι είναι υπογονιμότητα ;

14 Ιανουαρίου, 2020 by iatropoulou
News-10-profile.jpg

Είναι η αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ένα έτος συχνών, ελεύθερων σεξουαλικών επαφών ή 6 μήνες εάν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών. Δηλαδή,ο όρος αυτός αφορά ζευγάρια που παρά τις επίμονες προσπάθειες για σύλληψη, δεν τα καταφέρνουν.
Πάνω από όλα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υπογονιμότητα είναι πλέον ένα κοινό πρόβλημα. Πάνω από ένα στα έξι ζευγάρια στη χώρα μας αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας.
40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε λόγο αναγόμενο στη γυναίκα, 40% σε λόγο αναγόμενο στον άνδρα και στο υπόλοιπο 20% δεν ανευρίσκεται κανένα αίτιο(ανεξήγητη υπογονιμότητα).
Η υπογονιμότητα χωρίζεται σε :
ΠΡΩΤΟΠΑΘΗ , δηλαδή όταν δεν υπήρχαν ποτέ προηγούμενες εγκυμοσύνες στο ζευγάρι.
ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗ, όταν υπάρχει στο ιστορικό του ζευγαριού προηγούμενη εγκυμοσύνη.
Γυναικεία αίτια :
– Μειωμένος αριθμός ωάριων
– Αδυναμία του παραγόμενου ωαρίου να φτάσει στη σάλπιγγα όπως συμβαίνει σε συμφύσεις οι οποίες καλύπτουν την ωοθήκη και δεν επιτρέπουν την επικοινωνία αυτής με τη σύστοιχη σάλπιγγα.
– Ενδομητρίωση
– Αυτοάνοσα νοσήματα
– Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
– Ακανόνιστος κύκλος περιόδου
– Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα(χλαμύδια και άλλες βαριές πυελικές φλεγμονές, οι οποίες δημιουργούν συμφύσεις και ελαττωματική λειτουργία των σαλπίγγων).
– Δυσπλασίες μήτρας
– Σωματικό Βάρος ( υπερβολική πρόσληψη βάρους ή υπερβολική απώλεια είναι σε θέση να οδηγήσουν σε ανωοθυλακιορρηξία).
– Ορμονικές διαταραχές
– Αυτοάνοσα νοσήματα
Η γονιμότητα μειώνεται με διαφορετικούς ρυθμούς καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Δηλαδή, μια γυναίκα μπορεί να είναι πιο γόνιμη από μια άλλη στην ίδια ηλικία. Μπορεί μια στα 42 της να μπορεί εύκολα να μείνει έγκυος ενώ μια άλλη να έχει θέματα σύλληψης από τα 30.
Το στρες επηρεάζει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Στρες και υπογονιμότητα ΄συνθέτουν’ ένα φαύλο κύκλο. Δηλαδή το στρες μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα αλλά και η υπογονιμότητα να οδηγήσει σε στρες.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ που επιθυμούν την εγκυμοσύνη αλλά και ΓΥΝΑΙΚΕΣ που αποφασίζουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένες σχετικά με τις πιθανές εξετάσεις και θεραπείες που μπορεί να χρειαστούν προκειμένου να μείνουν έγκυες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουν και τις πιθανότητες επιτυχίας, ακόμα και με θεραπείες υποβοήθησης της αναπαραγωγής.
Με τη σωστή ενημέρωση για τις δικές τους ανάγκες και στόχους και για όλες τις επιλογές που έχουν μια γυναίκα και ο σύντροφός της θα είναι έτοιμοι να πάρουν τις καλύτερες για αυτούς αποφάσεις.

Μαρία Ιατροπούλου
Μαιευτήρας
Χειρουργός-Γυναικολόγος

news11 320x212 - Τι είναι υπογονιμότητα ;

Μαρία Ιατροπούλου

Με συνέπεια και υπευθυνότητα, παρέχουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, φροντίζοντας για την σωστή παρακολούθηση, αλλά και την ομαλή πορεία του ασθενή με σκοπό την γρήγορη ανάρρωση του.

Τελευταία ιατρικά άρθρα