Έγκυος το καλοκαίρι

8 Σεπτεμβρίου, 2015 by iatropoulou
News-3-profile.jpg

Η ζέστη δοκιμάζει τις αντοχές όλων, αλλά για τις εγκύους μπορεί να αποδειχθεί ανυπόφορη, ειδικά για όσες βρίσκονται σε προχωρημένη κύηση. Αιτία είναι οι μεταβολές που εκ φύσεως συμβαίνουν στο σώμα τους καθώς μεγαλώνει το μωρό και οι οποίες επηρεάζουν τα πάντα, από τον όγκο του αίματος τους έως την σωματική θερμοκρασία.Έτσι αν υπερθερμανθούν ή αφυδατωθούν μπορεί να κινδυνεύσουν οι ίδιες και τα μωρά τους.
Για να αποφύγει η έγκυος την υπερθέρμανση και την αφυδάτωση πρέπει να χρησιμοποιεί την κοινή λογική.
Συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:
* Να αποφεύγετε την παραμονή σε υπαίθριους χώρους όταν έχει πολλή ζέστη, με ή χωρίς υγρασία.
* Να παραμένετε σε κλιματιζόμενους χώρους όσο περισσότερο μπορείτε.
* Να κάνετε καθημερινά δροσερά μπάνια(το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ κρύο).
* Να πίνετε άφθονα υγρά, εάν ιδρώνετε πολύ.
* Αν και το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, μπορείτε να πίνετε & φρέσκους χυμούς, γάλα, παγωμένο τσάι (καλύτερα χωρίς ζάχαρη), να προσέχετε τον καφέ & να αποφεύγετε το αλκοόλ.
* Αν έχετε πάει διακοπές, προσοχή στο νερό. Μην εμπιστεύεστε οποιαδήποτε πηγή ή πηγάδι. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό, για να αποφύγετε γαστρεντερίτιδες από νερό κακής ποιότητας.
* Αποφύγετε τα αεριούχα αναψυκτικά όταν ζεσταίνεστε, γιατί προκαλούν καούρα και αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου.
* Να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό(καρπούζι, αγγούρι, πεπόνι και γενικότερα τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής είναι ιδανικά για έξτρα ενυδάτωση του οργανισμού).
* Να κάνετε ποδόλουτρα με κρύο νερό.
* Να κάνετε τις δουλειές σας νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν θα έχει δροσίσει λίγο.
* Να μην τρώτε πολύ αλάτι για να μην κάνετε κατακράτηση υγρών.
* Να ξαπλώνετε κάθε μεσημέρι για τουλάχιστον μία ώρα, ώστε να ξεκουράζετε το σώμα σας.
* Να φοράτε φαρδιά, ανοικτόχρωμα ρούχα από υφάσματα που «αναπνέουν» και δεν «ποτίζουν» από τον ιδρώτα. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται εύκολα από τα υφάσματα, μειώνονται οι πιθανότητες για δερματικό εξάνθημα κάτω από τους μαστούς και την κοιλιά, που είναι συχνό πρόβλημα στις εγκύους.
* Με την παραμικρή ένδειξη αδυναμίας, κόπωσης, ζάλης ή υπερβολικής δίψας μπείτε σε κλειστό, κλιματιζόμενο χώρο, ξαπλώστε κάπου και αρχίστε να πίνετε μικρές γουλιές από δροσερό νερό. Αν δεν νιώσετε σύντομα καλύτερα, τηλεφωνήστε στον γιατρό σας.
* Να φοράτε άνετα πέδιλα (όχι σαγιονάρες) που θα στηρίζουν καλά το πόδι σας. Να προτιμάτε παπούτσια μισό νούμερο μεγαλύτερα από το κανονικό σας μέγεθος.
* Να αποφεύγετε την ορθοστασία, για να μην πρήζονται τα πόδια σας.
* Για τις κράμπες δε φταίει μόνο το βάρος, αλλά και η κακή διατροφή. Βοηθούν αμύγδαλα, βερίκοκα, μπανάνες, γκρέιπ φρουτ, πορτοκάλια.
* Να τρώτε νωρίς την ημέρα ένα πλήρες πρωινό γεύμα για να αποφύγετε την ζάλη και την υπόταση στη διάρκειά της. Φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να είναι μικρά και ελαφρά.
* Αν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο επιλέξτε να ξεκινήσετε πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα με τακτικές στάσεις κάθε μία ώρα για να περπατάτε. Φροντίστε να είναι πάντα ανοιχτό το κλιματιστικό. Αποφύγετε τον κρύο αέρα να φυσά ακριβώς πάνω σας και αφήνετε λίγο ανοιχτό το παράθυρο να αερίζεται ο χώρος.
* Να μην κάθεστε ποτέ μέσα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, διότι μόλις ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο και κλείσετε τον κλιματισμό, η εσωτερική του θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται πολύ γρήγορα και επικίνδυνα.
* Για κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα επιλέξτε καθαρά νερά. Προτιμήστε τις πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, όταν έχει πέσει ο ήλιος. Αποφύγετε τις πολύ κρύες θάλασσες και μην παραμένετε στο νερό για πάνω από 10 – 15 λεπτά. Οι κινήσεις σας μέσα στο νερό θα πρέπει να είναι ήπιες & μην κάνετε βουτιές. Αλλάξτε μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, για να αποφύγετε κολπίτιδες. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
* Για τον κίνδυνο των μυκητιάσεων καλό θα είναι να καταναλώνετε γιαούρτι που με τα ένζυμα που περιέχει αποτελεί φραγμό στις μυκητιάσεις (ειδικά αν είστε επιρρεπής σε αυτές).

Μαρία Ιατροπούλου
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

news3 - Έγκυος το καλοκαίρι

Μαρία Ιατροπούλου

Με συνέπεια και υπευθυνότητα, παρέχουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, φροντίζοντας για την σωστή παρακολούθηση, αλλά και την ομαλή πορεία του ασθενή με σκοπό την γρήγορη ανάρρωση του.

Τελευταία ιατρικά άρθρα