Συμβουλές για τη γονιμότητά σας

11 Ιουλίου, 2015 by iatropoulou
News-9-profile.jpg

Οι άνθρωποι σπάνια ενημερώνονται για την άμεση σύνδεση μεταξύ της συμπεριφοράς τους, τις επιλογές τους και την αναπαραγωγική τους υγεία.
Ελπίζοντας να μείνετε έγκυος μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητα σας και αν μπορείτε να τη βελτιώσετε.
Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να είναι πέρα από τον έλεγχό σας( ιατρικά θέματα) υπάρχουν όμως επιλογές στον τρόπο ζωής σας που μπορεί να έχουν κάποια επίδραση στη γονιμότητα σας.
Τι πρέπει να ξέρετε για να βοηθήσετε και να προστατεύσετε τη γονιμότητα σας ;
ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ !
> Διατηρήστε υγιές βάρος – αν είστε υπέρβαρη ή πολύ λιποβαρής μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών που διαταράσσουν την ωορρηξία.
> Να λαμβάνετε πάντα προφυλάξεις στις σεξουαλικές επαφές.
> Να αντιμετωπίζετε έγκαιρα λοιμώξεις στο γεννητικό σύστημα από σεξουαλικές επαφές (ΣΜΝ) – μια κύρια αιτία υπογονιμότητας επειδή συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα γυναίκες και άνδρες δεν θα αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία. Λοιμώξεις που δε θεραπεύονται μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στη γυναίκα με επαγόμενη υπογονιμότητα,αντίστοιχα στον άνδρα έχουν ενοχοποιηθεί για διαταραχή της αρχιτεκτονικής και απόφραξη των οδών που μεταφέρουν το σπέρμα.
> Καλή διατροφή – φρούτα,λαχανικά,δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λίπη,πρωτείνες,σίδηρο,ψευδάργυρο & βιταμίνη C.
> Μειώστε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
> Ασκηση – χωρίς υπερβολές γιατί γυναίκες που ασκούνται έντονα μπορεί να σταματήσουν να παράγουν ωάρια ή κάνουν ωορρηξία λιγότερο συχνά.
> Βιταμίνη D – αποτελεί «κλειδί» σε ότι αφορά την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες αλλά και την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Έλλειψη βιταμίνης D παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό στους κατοίκους των πόλεων, παρά την ηλιοφάνεια στη χώρα μας.
> Σταματήσετε το κάπνισμα – οι τοξίνες του τσιγάρου δεν βλάπτουν μόνο τα ωάρια, παρεμβαίνοντας στην διαδικασία της γονιμοποίησης και της εμφύτευσης,προκαλούν & γήρανση των ωοθηκών.
> Προγραμματίστε τις τακτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο-μπορεί να σας βοηθήσει,να εντοπίσει & να θεραπεύσει καταστάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη γονιμότητα σας.
> Ελαχιστοποίηση του στρές.
> Αποφύγετε τη χρόνια λήψη φαρμάκων κυρίως αντιβιοτικών.
> Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες – μη ιονίζουσα ακτινοβολία (κινητά τηλέφωνα), τοξικά και ρυπαντές (πλαστικά, διαλύματα καθαρισμού,φυτοφάρμακα,ατμοσφαιρικοί ρύποι).
> Όχι στις κολπικές πλύσεις χωρίς σύσταση του γυναικολόγου – οι συχνές κολπικές πλύσεις εξοντώνουν την κανονική, προστατευτική χλωρίδα του κόλπου.
> Ρυθμίστε τον κύκλο σας – ο κύκλος της περιόδου είναι σημαντικός για την επίτευξη εγκυμοσύνης.Δεν ευθύνεται μόνο για την ωορρηξία, αλλά ετοιμάζει και το ενδομήτριο για να είναι δεκτικό προς το έμβρυο.Ενας φυσιολογικός εμμηνορησιακός κύκλος διαρκεί 25 έως 35 ημέρες(μετρώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου).Εάν αυτό το διάστημα είναι πολύ περισσότερο( πχ 42 ημέρες) η ωορρηξία γίνεται σπάνια ή και καθόλου τότε απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.
Η υγεία του άνδρα
Παράγοντες που βλάπτουν τη γονιμότητα της γυναίκας επηρεάζουν και την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα.

ΜΑΡΙΑ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Μαιευτήρας
Χειρουργός-Γυναικολόγος

news10 320x240 - Συμβουλές για τη γονιμότητά σας

Μαρία Ιατροπούλου

Με συνέπεια και υπευθυνότητα, παρέχουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, φροντίζοντας για την σωστή παρακολούθηση, αλλά και την ομαλή πορεία του ασθενή με σκοπό την γρήγορη ανάρρωση του.

Τελευταία ιατρικά άρθρα