Εμμηνόπαυση

3 Σεπτεμβρίου, 2015 by iatropoulou
News-4-profile.jpg

Η εμμηνόπαυση είναι το τέλος της εμμήνου ρύσεως.
Oι γυναίκες μπαίνουν κατά μέσο όρο στην εμμηνόπαυση στα 52 τους χρόνια και συνεχίζουν να θεωρούνται νέες, καθώς έχουν ακόμα μπροστά τους τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής.
Σήμερα η γυναίκα δραστηριοποιείται εκτός από τον οικογενειακό, στον επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό στίβο, και έχει επομένως δικαίωμα να γνωρίζει τις επιπτώσεις της έλλειψης των οιστρογόνων στην υγεία της και στην ποιότητα της ζωής της. Έχει επίσης δικαίωμα να γνωρίζει τις πολύπλευρες δυνατότητες που παρέχει σήμερα η Ιατρική για την διατήρηση της ποιότητας της ζωής της.
Κλιμακτήριος είναι η περίοδος που προηγείται της οριστικής εμμηνόπαυσης και διαρκεί 2-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση.
Συμπτώματα :
>Εξάψεις, το χαρακτηριστικότερο και βασανιστικό σύμπτωμα κυρίως κατά τη διάρκεία του ύπνου.
Αίσθηση θερμότητας στο πρόσωπο και το λαιμό, διάρκεια μεταξύ 30 sec και 10 min.Μπορεί να ακολουθήσουν εφίδρωση και ρίγη.
Συμβουλές :-Να έχετε έναν ανεμιστήρα ή aircontition
-Να αποφεύγετε τα βαριά κλινοσκεπάσμα
-Προτιμήστε βαμβακερά νυχτικά
-Να αποφεύγετε τα πικάντικα τρόφιμα και τα καυτερά
– H διαχείριση άγχους μπορεί να σας βοηθήσει
>Ανωμαλίες περιόδου. Ελέγξτε με το γιατρό σας για να δείτε εάν είστε έγκυος ή εάν υπάρχει άλλη αιτία για τη διαταραχή της περιόδου σας. Επίσης αν δεν είχατε περίοδο για ένα χρόνο και δείτε “κηλίδες”πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
>Έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος .
>Μεταβολές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, αίσθημα κόπωσης, αϋπνία και απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις ασχολίες.
>Ξηρότητα του κόλπου με αποτέλεσμα πόνο κατά την ερωτική επαφή (δυσπαρευνία).
>Συχνές κολπικές λοιμώξεις ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
>Ακράτεια ούρων.
>Λεπτότερο, ξηρότερο, λιγότερο ελαστικό δέρμα,αραίωση των μαλλιών.
>Οστεοπόρωση,επειδή δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο, πρωταρχική σημασία έχει η πρόληψη. Ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται κατά την έναρξη των κλιμακτηριακών διαταραχών.
>Καρδιαγγειακά νοσήματα. Η εμμηνόπαυση συνδέεται με αύξηση της χοληστερόλης, διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του σωματικού βάρους,ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πιο επιβλαβές. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου να εξισώνεται προοδευτικά με αυτόν των ανδρών.
Τι πρέπει να κάνετε;
Σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια στην εμμηνόπαυση,το ατομικό ιστορικό και της ανάγκες της κάθε γυναίκας.Ο γυναικολόγος θα σας βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας και στην αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.
Μαρία Ιατροπούλου
Χειρουργός – Γυναικολόγος Μαιευτήρας

news4 320x320 - Εμμηνόπαυση

Μαρία Ιατροπούλου

Με συνέπεια και υπευθυνότητα, παρέχουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, φροντίζοντας για την σωστή παρακολούθηση, αλλά και την ομαλή πορεία του ασθενή με σκοπό την γρήγορη ανάρρωση του.

Τελευταία ιατρικά άρθρα