Μαστοδυνία

8 Αυγούστου, 2015 by iatropoulou
mariaiatropoulougynaikologos-Μαστοδυνία.jpg

Μαστοδυνία είναι ο πόνος του μαστού. Τουλάχιστον τα 2/3 των γυναικών θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους έντονο πόνο στο μαστό.
Υπάρχουν δύο είδη:ο κυκλικός πόνος και ο μη κυκλικός πόνος.
Τι είναι η κυκλική μαστοδυνία ?
Είναι ο πόνος που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την περίοδο των γυναικών. Εμφανίζεται συνήθως με την ωορρηξία, κοντά δηλαδή στην 12η ημέρα του κύκλου, γίνεται εντονότερος λίγες μέρες πριν την περίοδο και υποχωρεί μετά την 4η ημέρα του κύκλου.
Ο πόνος ποικίλει από ελαφρύς μέχρι αρκετά επώδυνος και το στήθος μπορεί να είναι ευαίσθητο στην αφή του. Εκδηλώνεται σαν βάρος στο μαστό, σφίξιμο, κάψιμο, τσιμπήματα, σουβλιές ή μαχαιριές. Σπάνια μπορεί να μην υποχωρεί πλήρως μετά την περίοδο.Συνήθως γίνεται αισθητός και στους δύο μαστούς, μπορεί να υπάρχει αντανάκλαση στην πλάτη ή στην εσωτερική όψη του βραχίονα.
Ο κυκλικός πόνος του μαστού σταματά να εμφανίζεται ή υποχωρεί σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση, όταν δηλαδή οι ωοθήκες δεν παράγουν πια οιστρογόνα. Ωστόσο ο πόνος αυτός συνεχίζει και μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες που παίρνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Τι προκαλεί τον κυκλικό πόνο του μαστού?
Ο μαστός βρίσκεται συνεχώς κάτω από ορμονική εξάρτηση.
Η αύξηση των ορμονικών επιπέδων πριν την περίοδο επηρεάζει τον αδενικό ιστό του μαστού. Προκαλεί αύξηση του μεγέθους των τελικών πόρων του αδένα του μαστού, τοπικό οίδημα και υπεραιμία που οδηγεί σε διάταση του αδένα και τελικά πόνο.
Δεν πρέπει να αγνοούμε το ρόλο της ψυχολογίας στην εμφάνιση και την εξέλιξη της μαστοδυνίας,το άγχος μπορεί να κάνει τον πόνο εντονότερο.Επίσεις μπορεί να σχετίζεται και με τη λήψη αντισυλληπτικών, αντικαταθλιπτικών ή και φυτικών σκευασμάτων.
Πως αντιμετωπίζεται ο κυκλικός πόνος του μαστού?
Ο κυκλικός πόνος του μαστού υποχωρεί μόνος του και δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία.
Τι κάνουμε όταν ο κυκλικός πόνος επιμένει?
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, μετά από μία κλινική εξέταση και την λήψη ιστορικού θα ζητήσει μία σειρά από εξετάσεις και μπορεί να προτείνει ανάλογα με την κάθε περίπτωση:
1. Αλλαγή στον τρόπο ζωής.
Αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Μείωση των λιπαρών φαγητών και της καφεΐνης. Τακτική άσκηση και μείωση του σωματικού βάρους. Υποστήριξη των μαστών με αθλητικό στηθόδεσμο και κατά την διάρκεια του ύπνου.
2.Αναλγητικά ή χορήγηση αντιφλεγμονώδους αγωγής.
3.Χορήγηση φυτικών ελαίων.
4. Προγεστερόνη
Τι είναι ο μη κυκλικός πόνος του μαστού?
Είναι ο πόνος που δεν σχετίζεται με την περίοδο των γυναικών. Προέρχεται από το θωρακικό τοίχωμα.
Οι γυναίκες που βιώνουν έντονη μασταλγία μπορεί να νιώθουν ανάμεικτα συναισθήματα όπως φόβο.
Ο γυναικολόγος θα σας εξετάσει, θα προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις και θα σας εξηγήσει από πού προέρχεται ο πόνος αυτός και εάν χρειάζεστε θεραπεία.Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε για οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να παρατηρήσετε στο στήθος σας καθώς και συμπτώματα που έχετε.

Μαρία Ιατροπούλου
Μαιευτήρας
Χειρουργός -Γυναικολόγος

news7 320x200 - Μαστοδυνία

Μαρία Ιατροπούλου

Με συνέπεια και υπευθυνότητα, παρέχουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, φροντίζοντας για την σωστή παρακολούθηση, αλλά και την ομαλή πορεία του ασθενή με σκοπό την γρήγορη ανάρρωση του.

Τελευταία ιατρικά άρθρα